تخصصی ترین خدمات مربوط به دیزل ژنراتور ،موتور ژنراتور گازسوز
خدمات ما در دو بخش قراردادهای دوره ای سالیانه و خدمات موردی خدمت کارفرمایان عرضه می شود:
قراردادهای نگهداری و تعمیرات دوره ای
در این قرارداها که معمولا به صورت سالیانه و با مبلغ مشخص ماهیانه تنظیم می گردد، ما متعهد هستیم تا دیزل ژنراتور و تابلوهای برق شما را به صورتی نگهداری نماییم که همیشه آماده به کار باشند و در هر زمان پس از قطع برق شهری،وارد مدار شود. در این تیپ قراردادها معمولا تکنسین فنی ما حد اقل یک بار در ماه از ماشین آلات شما بازدید کرده و گزارش سلامت دیزل ژنراتور را به شما ارائه می نماید. به هر حال در صورت بروز مشکل در سیستم شما، بنا به تعهد ما، کارشناس فنی ما در ظرف مدت کمتر از سه ساعت در تهران و کمتر از ۲۴ ساعت در شهرستانها در محل حضور خواهد یافت و مشکل به وجود آمده را مرتفع خواهد کرد. در این تیپ از قرارداها مسئولیت تهیه مواد بر عهده شرکت ما می باشد. در حال حاضر بیش از 150 دستگاه دیزل ژنراتور در شهر تهران با این تیپ قرارداد تحت پوشش نگهداری و تعمیرات شرکت ما می باشد. بخش زیادی از این دیزل ژنراتورها در مراکز حساس از جمله دیتاسنتر بانک ها و شرکت های آی تی و مراکز درمانی قرار دارند.
تعمیرات موردی
هر گونه تعمیرات مورد نیاز برای دیزل ژنراتور و موتور ژنراتور گازسوز تعمیرات دوره ای را با بهترین کیفیت و باانجام می دهیم. گارانتی تعمیرات ما پشتوانه محکم و اطمینان خاطر مشتریان خوب ماست. تعمیرات دوره ای موتور دیزل و ژنراتور توسط کارخانه سازنده آنها توصیه شده است که از چشم کارشناسان ما دور نمی ماند.
تمام تعمیرات در صورت امکان انجام در محل نصب انجام می گیرد و در صورت نیاز به امکانات و یا تجهیزات خاص، دستگاه به کارخانه ما حمل می شود و پس از انجام تعمیرات و تست به محل نصب بر می گردد.
سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور یکی از اقدامات مهم و حیاتی است که برای کاهش هزینه های اضافی ، تعمیرات و کار کردن به صورت سالم و بهینه همواره لازم است.
باید به طور منظم انجام شود . در مطلبی دیگر چک لیستی حاوی راهنمای تعمیرات و عیب یابی دیزل ژنراتور نیز منتشر کردیم که در پایان این صفحه لینک این مطلب موجود است و حالا در این مطلب از چک لیست تمامی موارد مهم را به ۳ مقطع زمانی روزانه ، هفتگی و ماهانه تفکیک نموده و منتشر کرده ایم که در ادامه آمده است.
برنامه سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور در سه مقطع زمانی
۱- چک لیست سرویس و نگهداری به طور روزانه ( به هنگام بهره برداری )
- در هنگام کار و روشن بودن بررسی کنید تا صدا و یا لرزش غیر عادی در قسمت های مختلف وجود نداشته باشد در صورتی که لرزشی مشاهده شد آن را ثبت نمایید و اطمینان حاصل کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده افزایش نداشته باشد .
- سیستم خنک کننده سیم پیچ ژنراتور را بازدید و کنترل کنید .
- سیستم خنک کننده موتور دیزل را بازدید و کنترل کنید .
- آمپر آب رادیاتور دیزل ژنراتور یا نشانگر میزان حرارت را بررسی و بازدید نموده و اطمینان حاصل کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده دیزل ژنراتور افزایش نداشته باشد .
- آمپر حرارت اگزوز را بازدید کنید و اطمینان حاصل کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده دیزل ژنراتور افزایش نداشته باشد .
- ولتاژ و جریان خروجی دیزل ژنراتور در هر سه فاز را بررسی و کنترل کنید و مطمئن شوید مقادیر متعادل هستند.
- ولتاژ و جریان تحریک ژنراتور را بررسی و کنترل کنید تا نرمال و عادی باشد ( مقادیر نرمال متناسب با میزان بار دیزل ژنراتور )
- توان اکتیو و راکتیو دیزل ژنراتور را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده دیزل ژنراتور افزایش نداشته باشد .
- فرکانس ژنراتور را بررسی ، کنترل و بازدید کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده دیزل ژنراتور افزایش نداشته باشد .
- ضریب قدرت ژنراتور را بررسی کنید و مطمئن شود تا اثر خازنی یعنی ضریب قدرت در مراحل مختلف باردهی دیزل ژنراتور منفی نشود
- از بازبودن دمپر جلوی رادیاتور دیزل ژنراتور اطمینان حاصل کنید .
۲- چک لیست سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور به طور هفتگی
- روغن موتور دیزل ژنراتور به لحاظ مناسب بودن کمیت و کیفیت روغن موتور می بایست بر طبق ساعت کارکرد و دستورالعمل های فنی شرکت سازنده بررسی و بازدید گردد
- سطح آب رادیاتور باید کافی باشد و هیچ گونه نشتی در اتصالات نباید وجود داشته باشد بنابراین بررسی و بازدید رادیاتور دیزل ژنراتور به طور هفتگی مهم است همچنین تمیز نمودن سطح رادیاتور و بررسی از عدم گرفتگی سطح رادیاتور موتور دیزل نیز باید لحاظ شده و در صورت نیاز با هوای صنعتی تمیز گردد
- مخرن گازوئیل موتور دیزل باید پر بوده باشد و هیچ گونه نشتی در اتصالات آن نیز نباید وجود داشته باشد بنابراین بررسی و بازدید این مورد نیز به طور هفتگی مهم است
- نشتی روغن ار قسمت ها و قطعات مختلف =نشانگر وجود مشکل است بنابراین بررسی و کنترل و بازدید جهت عدم روغن ریزی باید انجام شود
- کلیه سطوح باید به لحاظ آلودگی بررسی کنید و در صورت وجود کثیفی و آلودگی ، مورد را با توجه به نوع آن می توانید به وسیله بلوور یا هوای صنعتی ، پارچه تنظیف و برس موئی تمیز نمایید
- در صورتی که همیشه در حال کار نیست ، روشن کردن موتور و به کار انداختن دیزل ژنراتور حداقل ۲ مرتبه در هفته و هر بار به مدت ۲۰ دقیقه و کنترل و بازدید از قسمت های مختلف دیزل ژنراتور و تست صحت عملکرد کلیه قسمت ها باید انجام شود .
- پمپ روغن موتور دیزل ژنراتور به طور هفتگی نیاز به بازدید و بررسی جهت اطمینان از صحت عملکرد آن دارد
- از وضعیت و مناسب بودن آن ها به طور هفتگی بازدید ، کنترل و بررسی کنید .
چک لیست سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور به طور ماهانه
- اتصالات الکتریکی جعبه اتصال کابل های قدرت دیزل ژنراتور باید سالم ، بدون مشکل و محکم باشند بنابراین به صورت ماهانه کنترل و بازدید از این مورد لازم است
- محل اتصال کابل شوی قدرت به شینه های باید به صورت ماهانه جهت اطمینان از عدم وجود هر گونه تغییر رنگ ، ترک خوردگی ، شکستگی و سوختگی کنترل ، بازدید و بررسی شوند.
اندازه گیری مقاومت سیم پیچ استاتور بوسیله دستگاه میگر یا تست پیوستگی و عایق ۱۰۰۰ v و طبق دستور العمل فنی مربوطه . - روانکاری یاتاقان ها و گریس کاری مجدد در صورت نیاز بر طبق دستورالعمل شرکت سازنده نیز جز کنترل و بازدید ماهانه میباشد
- بررسی دمپینگ های پلاستیکی (لرزه گیر) بین پایه و فنداسیونو اطمینان از سالم بودن آنها به صورت ماهانه لازم است
- فیلتر های هوا و روغن دیزل ژنراتور به طور ماهانه نیاز به کنترل و بازدید داشته و تعویض آن ها در صورت نیاز بر طبق دستور العمل شرکت دیزل ژنراتور لازم است .
- سرویس و نگهداری انواع مولد برق یکی از اقدامات مهم و حیاتی است که برای کاهش هزینه های اضافی ، تعمیرات و کار کردنمولد به صورت سالم و بهینه همواره لازم است.باید به طور منظم انجام شود . در مطلبی دیگر چک لیستی حاوی راهنمای تعمیرات و عیب یابی مولد برق نیز منتشر کردیم که در پایان راه اندازی تحویل اپراتور میگرددو حالا در این مطلب از چک لیست برخی از موارد مهم را به ۳ مقطع زمانی روزانه ، هفتگی و ماهانه تفکیک نموده و منتشر کرده ایم که در ادامه قابل روئیت است.
برنامه سرویس و نگهداری انواع مولد برق در سه مقطع زمانی
۱- چک لیست سرویس و نگهداری به طور روزانه ( به هنگام بهره برداری )
- در هنگام کار و روشن بودنبررسی کنید تا صدا و یا لرزش غیر عادی در قسمت های مختلف وجود نداشته باشد در صورتی که لرزشی مشاهده شد آن را ثبت نمایید و اطمینان حاصل کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده افزایش نداشته باشد .
- سیستم خنک کننده سیم پیچ ژنراتور را بازدید و کنترل کنید .
- سیستم خنک کننده موتور را بازدید و کنترل کنید .
- آمپر آب رادیاتور مولد یا نشانگر میزان حرارت را بررسی و بازدید نموده و اطمینان حاصل کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده افزایش نداشته باشد .
- آمپر حرارت اگزوز را بازدید کنید و اطمینان حاصل کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده افزایش نداشته باشد .
- ولتاژ و جریان خروجی مولد در هر سه فاز را بررسی و کنترل کنید و مطمئن شوید مقادیر متعادل هستند.
- ولتاژ و جریان تحریک ژنراتور را بررسی و کنترل کنید تا نرمال و عادی باشد ( مقادیر نرمال متناسب با میزان بار دستگاه
- توان اکتیو و راکتیو را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده افزایش نداشته باشد .
- فرکانس ژنراتور را بررسی ، کنترل و بازدید کنید تا آن از مقدار مجاز ذکر شده در دستور العمل و توصیه کارخانه سازنده ژنراتور افزایش نداشته باشد .
- ضریب قدرت ژنراتور را بررسی کنید و مطمئن شود تا اثر خازنی یعنی ضریب قدرت در مراحل مختلف باردهی دیزل ژنراتور منفی نشود
- از بازبودن دمپر جلوی رادیاتور دیزل ژنراتور اطمینان حاصل کنید .
۲- چک لیست سرویس و نگهداری به طور هفتگی
- روغن موتور به لحاظ مناسب بودن کمیت و کیفیت روغن موتور می بایست بر طبق ساعت کارکرد و دستورالعمل های فنی شرکت سازنده بررسی و بازدید گردد
- سطح آب رادیاتور باید کافی باشد و هیچ گونه نشتی در اتصالات نباید وجود داشته باشد بنابراین بررسی و بازدید رادیاتور به طور هفتگی مهم است همچنین تمیز نمودن سطح رادیاتور و بررسی از عدم گرفتگی سطح رادیاتور موتوردستگاه نیز باید لحاظ شده و در صورت نیاز با هوای صنعتی تمیز گردد
- مخرن گازوئیل موتور دیزل باید پر بوده باشد و هیچ گونه نشتی در اتصالات آن نیز نباید وجود داشته باشد بنابراین بررسی و بازدید این مورد نیز به طور هفتگی مهم است
- نشتی روغن ار قسمت ها و قطعات مختلف نشانگر وجود مشکل است بنابراین بررسی و کنترل و بازدید جهت عدم روغن ریزی باید انجام شود
- کلیه سطوح باید به لحاظ آلودگی بررسی کنید و در صورت وجود کثیفی و آلودگی ، مورد را با توجه به نوع آن می توانید به وسیله بلوور یا هوای صنعتی ، پارچه تنظیف و برس موئی تمیز نمایید
- در صورتی کهمولد همیشه در حال کار نیست ، روشن کردن موتور و به کار انداختن آن حداقل ۲ مرتبه در هفته و هر بار به مدت ۲۰ دقیقه و کنترل و بازدید از قسمت های مختلف آن و تست صحت عملکرد کلیه قسمت ها باید انجام شود .
- پمپ روغن موتور به طور هفتگی نیاز به بازدید و بررسی جهت اطمینان از صحت عملکرد آن دارد
- از وضعیت باطری و مناسب بودن آن ها به طور هفتگی بازدید ، کنترل و بررسی کنید .
چک لیست سرویس و نگهداری به طور ماهانه
- اتصالات الکتریکی جعبه اتصال کابل های قدرت مولد باید سالم ، بدون مشکل و محکم باشند بنابراین به صورت ماهانه کنترل و بازدید از این مورد لازم است
- محل اتصال کابل شوی قدرت به شینه های قدرت زنراتور ر باید به صورت ماهانه جهت اطمینان از عدم وجود هر گونه تغییر رنگ ، ترک خوردگی ، شکستگی و سوختگی کنترل ، بازدید و بررسی شوند.
اندازه گیری مقاومت سیم پیچ استاتور ژنراتور بوسیله دستگاه میگر یا تست پیوستگی و عایق ۱۰۰۰ v و طبق دستور العمل فنی مربوطه . - روانکاری یاتاقان ها و گریس کاری مجدد در صورت نیاز بر طبق دستورالعمل شرکت سازنده مولد نیز جز کنترل و بازدید ماهانه میباشد
- بررسی دمپینگ های پلاستیکی (لرزه گیر) بین پایه و فنداسیون و اطمینان از سالم بودن آنها به صورت ماهانه لازم است
- فیلتر های هوا و روغن دیزل ژنراتور به طور ماهانه نیاز به کنترل و بازدید داشته و تعویض آن ها در صورت نیاز بر طبق دستور العمل شرکت سازنده لازم است .
- شیر ورودی خک کننده را ببندید
- فیلتر را با فیلتر باز کن باز کنید
- واشر فیلتر را مرطوب کنید فیلتر مناسب را جایگزین کنید
- با دست فیلتر را 2/1 دور بعد از سفت شدن فیلتر محکم کنید .
- مطمئن شوید که موتور در حالت عملیاتی است
- پیچ هواگیری راباز کنید
- پمپ دستی را پمپ کنید تا سوخت بدون هوا خارج شود
- در حین خارج شدن سوخت پیچ هواگیری را ببندید
- فیلتر را با فیلتر باز کن باز کرده
- فیلتر جدیدرا پر از گازوئیل کرده واشر انرا به روغن اغشته کنید
- فیلتر را با دست می بندیم تا واشر ان با بدنه تماس پیدا کند سپس نیم دور دیگر فیلتر را می چرخانیم
- .سپس پمپ دستی چندین بار فشار داده پیچ هواگیری را باز کرده تا هوای داخل مسیر خارج شود پیچ هوا گیری را بسته موتور را استارت می زنیم حین استارت اگر موتور روشن نمی شود پمپ دستی را چندین بار فشار داده تا به سیستم سوخت رسانی کمک شود مجددا استارت می کنیم تا موتور روشن شود .
- ابتدا فیلتر روغن و اطراف انرا تمیز کرده
- دیزل را روشن کرده تا دیزل کمی گرم شود (این عمل بدین جهت صورت می پذیردتا روغن روان تر شده و بتوان تمامی روغن داخل دیزل را خارج کرد)
- پیچ انتهایی یا شیر انتهایی مخزن روغن را باز کرده ( تعدادی از مدل ها دارای پمپ تخلیه دستی هستند برای این دسته تخلیه روغن به کمک پمپ انجام می شود )تا تمامی روغن خالی شود سپس پیچ یا شیر را می بندیم
- فیلترهای روغن را به کمک فیلتر باز کن باز می کنیم دقت کنید اثر واشر فیلتر باقی نمانده باشد توجه: در هر بار تعویض روغن فیلترها نیز تعویض می شود
- داخل فیلتر های جدید را پر از روغن می کنیم واشر فیلتر را به روغن اغشته می کنیم با دســـت فیلتر را می بندیم تا واشر با بدنه تماس پیدا کند بعد از ان نیم دور دیگر فیلتر را میچرخانیم نه بیشتر
- سپس با توجه به مقدار حجم مخزن روغن ،روغن تازه داخل دیزل می ریزم مقدار روغن نباید از حداکثر درجه گیج بیشتر و از حداقل درجه گیج کمتر باشد البته پس از ریختن روغن در موتور کمی تامل می کنیم تا روغن نشت کرده تا بتوان درجه صحیح را از روی گیج خواند
- حال میتوان دیزل را روشن کرده فشار روغن را چک کرده
- در اوردن درپوش محافظ از روی سوراخ خروجی
- پر کردن اسید باطری با دانسیته 280 در دمای 10 درجه تا نقطه mm15
- حدود 15 دقیقه به باطری استراحت دهید تا باطری گرم شده و حباب های هوا خارج شوند .
- درپوش را روی خروجی گذاشته
- بعد از 15 دقیقه اسید باطری را با چگالی سنج کنترل شود.
- حداقل زمان برای شارژر 6 ساعت می باشد .
- اگر بعد از یک ساعت زمان شارژ ولتاژ افزایش پیدا نکند بدان معنی است که باطری شارژ می باشد.
- روی باطری و ترمینال های باطری تمیز نگه داشته شود
- ترمینال های باطری را با گریس پوشانده شود
- ترمینال ها باید به راحتی سفت و محکم بسته شوند
- بطور متناوب سطح اسید باطری کنترل شود باید mm 10 بالای سطح صفحه باشد
- تسمه دینام چک شود . سفتی بر طبق توصیه نامه تولید کننده باشد.
- مراقب باشید که باطری بدون شارژ نباشد.
- ترمینال ها جدا کرده محل اتصال را با اب گرم شسته تا محلهای اکسید تمیز شوند سپس محلهای اتصالات کنترل کرده تا شل نباشد کنترل سطح الکترولیت بعد از دو ساعت پس از شارژ اگر لازم باشد تا نقطه mm 10 اب مقطر اضافه میکنیم دیزل را خاموش کرده اطراف فیلتر روغن وپیچ کارتل را چک کرده تا نشتی نداشته باشد .سپس نشتی ها را چک می کنیم تعداد 15 الی 20 مرتبه پمپ کنید واتصالات را چک کنید تا نشتی نداشته باشد شیر ورودی را باز کنید چک کنید نشتی نداشته باشد حفاظت و نگهداریآشنايي :به منظور نگهداري اصولي دستگاه ها مي بايستي در ابتدا آشنايي مختصري با ديزل و ژنراتور و همچنين نحوه كاركرد آنها داشته باشيم در اين بخش به توضيح در اين ارتباط و آشنايي با لغات و اصطلاحات مربوط به آن مي پردازيم .دیزل ژنراتور :قدرت خروجی :مولد هاي برق در قدرت هاي مختلف ارائه مي شوند كه بر اساس حداكثر توان خروجي ديزل و با توجه به نوع كاركرد دستگاه ( اضطراري – پرايم – دائم ) محاسبه مي شود بديهي است انتخاب دستگاه با قدرت مناسب سبب افزايش عمر مفيد و همچنين كاركرد بهينه آن مي گردد .الف ) اضطراري ( STANDBY POWER ( : كاركرد اضطراری حالتی است که برق شبكه وجود دارد و از دستگاه صرفا به عنوان پيشتيبان در زمانهاي قطعي در برق شبكه استفاده مي شود .و در اين حالت دستگاه با بیشترین قدرت ممكن مورد استفاده قرار می گیرد افزایش بار در این زمان قابل دسترس نیست . به طور كلي استفاده يك ساعت در روز را اضطراري مي گويند كه با بار نامي دسگاه برابر است . ب ) پرايم ( PRIM POWER ) :در اين حالت 70% بار نامي دستگاه مورد استفاده قرار مي گيرد و قابل استفاده براي 8 الي 12 ساعت در شبانه روز مي باشد كه با 10% افزايش بار نيز در دسترس مي باشد .ج ) مداوم ( CONTINUOUS POWER ) :دركاركرد دستگاه به صورت مداوم بايستي حداكثر 70% بار نامي استقاده شود و 10% افزايش بار نيز در اين نوع كاركرد دستگاه امكان پذير مي باشد .
-
-
روغن مصرفی :
سیستم روغن کاری موتورهای دیزلی یکی از مهمترین قسمت های دیزل است روغن یکی از مهمترین اجزا برای بقا دوام و ادامه کارموتور میباشد و این دقیقا همان هدف اصلی برنامه نگهداری می باشد بدین جهت روغن در مرکز توجه برنامه مرقبت از ماشین قرار دارد
وظیفه عمده روغن عبارت است از ایجاد فیلم روغن بین سطوحی که روی هم می لغزند. نظیر رینگ و پیستون روی سطح سیلندر و یا میلنگ روی سطح یاتاقان.
فیلم روغن عبارت است از یک لایه نازک روغنی که بین سطوح قرار گرفته و از تماس دو سطح با یکدیگر جلوگیری میکند . از وظایف دیگر روغن می توان به جلوگیری از زنگ زدگی قطعات داخلی. جذب حرارت از قطعات داخلی و انتقال ان به جداره بیرونی. آب بندی محفظه بمنظور جلوگیری از خروج گازهای متصاعد شده در موتورها .شناور سازی براده ها و ذرات ریز داخلی و انتقال اتها به داخل فیلترها. واضح است که روغنی دارای کیفیت بالاتر است که بتواند وظایف فوق را بهتر انجام دهد
البته این بدان معنا نیست که با استفاده از روغن دوام و بقای موتور تضمین می شود بعنوان مثال نمیتوان از روغن هیدرولیک برای موتور دیزل استفاده کرد زیرا روغن هیدرولیک بدلیل گرانروی پائین از بین یاتاقان فرار می کند در این حالت یاتاقان خشک کار می کند باعث اصطکاک زیاد بین سطوح درتماس میشود فلذا در کم شدن عمر دستگاه تاثیر مستقیم دارد بهترین مطمئن ترین راه برای انتخاب روغن توصیه سازندگان دستگاهها است . نوع روغن مناسب در دفترچه راهنمای سرویس ماشین الات از طرف سازنده اعلام میشود.
یکی از خصوصیات مهم در شناسایی روغن گرانروی یا ویسکوزیته .
گرانروی عبارتست از مقاومت روغن در مقابل جاری شدن . روغن بایستی نه انقدر غلیظ باشد که نتواند داخل شیارها نفوذ کند و نه انقدر دارای غلظت کمی باشد که همواره از بین قطعات نشت نموده و فیلم روغن را تشکیل ندهد
روغنها در بازار معمولا با اعدادی مانند 40 . 30 . 50 معرفی میشوند . این اعدادنشان دهنده زمانی هستند که حجم ثابتی از روغن در دمای 40 درجه از یک قیف استاندارد جاری میشود
عـــوامل زیر را در هنگام برنامه ریزی روانکاری تجهیزات باید لحاظ کرد
1-تعداد و محلهای روانکاری هر دستگاه .2- دوره تناوب روانکاری .3- نحوه روش روانکاری (استفاده از پمپ گریس پمپ قیف برس موئی و …)حجم و میزان روانکار . نوع روانکار .4- معادل و جایگزین روانکار . 5- وضعیت دستگاه حین روانکاری
آزمایش روغن
بعد از انتخاب روغن مناسب می بایست از سلامت روغن و دستگاه در زمان کارکرد اطمینان حاصل کرد یکی از این راهها ازمایش روغن می باشد با ازمایش روغن می توان از وضعیت دستگاه مطلع شد .
بعنوان مثال اگر پس از ازمایش عناصر سرب مس قلع موجود در روغن بیش از مقدار مجاز باشد بیانگر فرسایش بوش ها یاتاقانها است
اگر عناصر الومینیوم کرم و اهن به مقدار زیاد باشد بیانگر فرسایش رینگ ، پیستون و سیلندرهاست و همچنین وجود سیلیس بیانگر ورود ذرات و خاک به داخل دستگاه است
با انجام ازمایشهای متوالی می توان اشکال را جستجو کرد و تصمیم درست برای رفع عیب گرفت. یکی از روشها ازمایش روغن موتور در هر 250 ساعت است و تعیین مقدار اهن ، مقدار مس وسرب ، درجه گرانروی در مدت زمان فوق با کنترل و مقایسه نمودارها میتوان اشکال را پیگیری و برطرف کرد .
الودگی های روغن و عوامل تغییر خصوصیات روغن
همانطور که گفته شد گرانروی یکی از مهمترین مشخصه های روغن میباشد .در نتیجه تغییرات گرانروی مستقیما بر روی عمر و فرسایش دستگاه تاثیر دارد .از دلایل تغییر گرانروی میتوان به حرارت زیاد (باعث افزایش گرانروی می شود در نتیجه فیلم روغن تشکیل نمی شود که باعث فرسایش سطوح میشود ) . اختلاط دو روغن با گرانروی های متفاوت .
از آلودگیها میتوان به آلودگی اب (وجود اب در روغن آلودگی محسوب میشود) . آلودگی سوخت (وجود عنصر گوگرد در سوخت آلودگی میباشد باعث کاهش عمر روغن میشود) . یا فاسد شدن روغن در اثر اکسیداسیون باشد
روغن دستگاه میبایست بین 50 الی 600 ساعت تعویض شود.این زمان بستگی به درجه کیفیت روغن و گوگرد داخل سوخت دارد .زمان بین دو تعویض نباید متجاوز از 12 ماه باشد .در غیر اینصورت میبایست روغن را تست کرد.
حتما فیلتر روغن همراه هر بار تعویض روغن عوض میشود
نمودار فوق نشان دهنده حداقل دمایی است که روغنهای مختلف قابلیت استفاده دارند
روغن های توصیه شده بوسیله ولو–کامینز
API CD or CF
MIL-L210D or E
CCMC D4 or D5
API =American Petroleum Institute
VDS =Volvo Drain Specification
TBN =Total Base Number
SAE =Society of Automotive Engineers
-
نگهداری باطری
-
- پر کردن اسید باطری
- تست با چگالی سنج
- اب اسید اضافه نکنید .
- محفظه چگالی سنج را به صورت عمودی نگه داشته مقدار کافی از الکترولیت را وارد چگالی سنج کرده تا وزنه در الکترولیت شناور شود تا سطح درجه قابل خواندن شود
- نحوه ارزیابی درجه
اگر درجه چگالی بین 1.270 و 1.280 باشد شارژ کامل است
اگر درجه چگالی بین 1.220 و 1.230 باشد نیمه شارژ است
اگر درجه چگالی بین 1.150 و 1.220 باشد کقدار شارژ کم است
مطمئن باشید اتصالات درست وصل شده باشد و باطری همیشه شارژ باشد بعد هیچ طرز عملی وجود ندارد
- کابـــــل برای اتصالات الکتریکی می بایست از کابل قابل انعطاف استفاده کرد کابل میبایست توسط لایه(روپوش) محافظت شده یا در کابل های چند رشته ای محافظت شودکابل می بایست برای ولتاژ و جریان خروجی ژنراتور مناسب باشد . برای تعیین کابل مناسب یکی از عوامل حرارت اطراف کابل می باشداز طرف دیگر قطر کابل خیلی اهمیت دارد اگر فاصله بین بار و ژنراتور زیاد باشد افت ولتاژ در سمت بار (مصرف)خواهیم داشتدر این مورد می توان از فرمول زیر برای انتخاب کابل استفاده کردE=1.7* L *I * (R COSQ + X SINQ)
E : Voltage falling (volt)
L : Cable length (meter)
I : Current (amper)
R : Resistance of cable (ohm/m)
X : Reactance of cabse (ohm/m)
صدا Sound
منظور از صدا هارمونی و یا صدای طبیعی است مانند صدای ابشار ،پرنده وزش باد ولی اگر صدا از ساخته های دست بشر باشد نویز میباشد (noise)
اگر چند صدای هارمونیک با هم مخلوط شوند باز هم soundو هامونیک است اما منظور از الودگی صوتی الودگیnoise است که ناشی از ماشین الات است
- ساختمـــان گوشگوش از سه قسمت گوش خارجی گوش میانی و گوش داخلی تشکیل شده اعصاب شنوایی از انتهای گوش داخلی وارد مغز می شودمغز انها را تحلیل کرده بصورت صدا از دهان خارج می شود پس اگر کسی ناشنوا باشد لال هم هست
- صدا با دو عامل شناخته می شود 1- فرکانس :تعداد امواجی که در واحد زمان به گوش میرسد با Hz بیان میشود
2- فشار انرژی امواجی که پرده سماخ را تحریک می کند
صداهایی که دارای فرکانس پائین هستند بم می باشندlow note
صداهایی که دارای فرکانس بالا هستند زیر می باشند high note
گوش انسان توانایی شنیدن در فاصله فرکانس بین 20 تا 20000 را دارد و این محدوده دارای فشار بین 10^2 — 10^-5 ×2 پاسکال می باشد. پائین ترین فشار مربوط به استانه شنوایی و بالاترین فشار مربوط به احساس درد میباشد.
با استفاده از لگاریتم براحتی می توان مقیاس قابل کنترلی از فشار صدا فراهم ساخت
P=20 log (Px / Po)
P:فشار صوتی که مامی شنویم PX: فشار منبع تولید صدا Po: حداقل فشار 2*10^-4 میکرو بار
صدایی که ما میشنویم db فشار mb 0 2*10^-4 حد پائین شنوائی 120 200 حد بالای شنوایی صدای 0 صدای بسیار کم و صدای 120 بسیار بلند است
تاثیر فاصله بر صدا
هر چقدر فاصله گوش از منبع صدا افزایش یابد فشار کم می شود
فشار صدا بصورت خطی در اثر فاصله گرفتن از منیع صدا کاهش می یابد.با دو برابرشدن فاصله صدا 6 db کاهش می یابد همچنین در اثر نصف شدن فاصله صدا 6 db افزایش می یابد
Sone: بلندی صدا sone 1 معادل هزار هرتز و چهل db است وقتی می گوئیم صدا دو برابر شده
یعنی sone دو برابر شده
db sone 42 1 محیط ارام خانه 103 350 پرس ضربه ای 128 3000 پرچ بادی مقایسه منابع تولید صدا
منبع تولید صدا مقدار db مخزن سازی 90-120 محل تست موتور 90-120 اتاق سازی ماشین 90-100 ماشین افزار 75-90 ریخته گری 95-115 درودگری 75-105 نوشابه سازی 85-95 مقایسه صدای وسایل نقلیه
مقدار db فاصله از منبع سرعت وسیله 74-94 6 50 اتومبیل 81-98 7 60 موتور سیکلت 85-97 6 50 کامیون با توجه به جدول فوق مشخص است موتور سیکلت نسبت به دو وسیله دیگر صدای بیشتری تولید میکند به علت اینکه موتور ان پوشش ندارد
مقایسه صحبت ها
مقدار db فاصله نوع صحبت 60-75 1 متر مکالمه اهسته 65-75 1 متر مکالمه معمولی 65-80 1 متر کنرانس بدون بلندگو 80-85 1 متر داد زدن
پس حداقل صدایی که مفهوم است 60 db است و حداکثر db 85 است . پس اگر از فاصله 1 متری داد زده شود و شنیده نشود صدای محیط از 85db بیشتر استکنترل سر و صدا NOISE CONTROL
کنترل در محل تولید
کنترل در انتقال سر و صدا
استفاده از حفاظهای شخصی
نویز : به صدای توجیه نکردنی نویز گویند .وجود بیش از حد نویز می تواند سبب اسیب دائمی شنوایی شود
-
- ســـوخت:سوخت دیزل تشکیل شده از 87% کربن و 13% هیدروژن. سوخت دیزل دو وظیفه اصلی دردیزل انجام
می دهد
1-پشتیبانی انرژی برای موتور
2-خنک کردن و روانکاری دقیق قطعات پمپ سوخت و انژکتور
خواص سوخت تاثیر مهمی در عملکرد موتور (دیزل) ، خروج گازهای اگزوز ، مصرف سوخت و عمر دستگاه دارد. همیشه سوخت مصرفی از درجه صحیح استفاده شود . برای کاهش اثرات شدید محیطی و کاهش هزینه عملیاتی.
اب در سوخت
وجود اب در سوخت سبب زنگ زدگی قطعات سیستم سوخت رسانی می شود. این مورد بسیار مهم می باشد . میتوان اب را توسط فیلتر و همچنین استفاده از باک منظم برای زهکشی اب.
سولفور در سوخت
سولفور موجود در سوخت به اسید سولفوریک تبدیل میشود و اثر خوردگی بر روی اجزاء داخلی موتور دارد . افت روغنکاری و پخش اسید شدگی در محیط.مقدار سولفور موجود در سوخت می بایست تا حد ممکن کم باشد
چگالی
چگالی سوخت بر روی قدرت خروجی و مصرف سوخت اثر دارد . سوختهای درجه پائین زمستان و سوختهای درجه بندی محیطی 3 تا 5 درصد نیروی کمتری تولید میکند و همچنین مصرف بیشتری دارند .نتیجه کارکرد با سوخت چگالی بالا تولید نیروی بیشتر و دود زیاد است . از موتور در حد فاصل نیروی تائین شده استفاده کنیدو موتور را با حداکثر قدرت راه اندازی نکنید
ویسکوزیته
ویسکوزیته توانایی سوخت برای جاری شدن می باشد . ویسکوزیته کم به معنی ضعف روغنکاری اجزاء متحرک داخل سیستم انژکتور می باشد. همچنین ویسکوزیته زیاد می تواند فشار غیر نرمالی روی سیستم سوخت داشته باشد.که منجرب به ترکیدن نازل انژکتور می شود
مشخصات سفارش شده سوخت
برای فراهم کردن هزینه موثر و عوامل دوستانه محیطی سوخت می بایست استانداردهای را براورده کند
European union EN 590 USA ASTM D975 1D and 2d Japan JIS kk2204 قطعات خارجی دیزل
1 درب قاب موتور 8 فیلتر روغن 2 ورودی خنک کننده 9 مخزن روغن 3 پمپ خنک کننده 10 گیج روغن 4 دینام 11 خنک کن روغن 5 پولی میلنگ 12 امکان نصب پمپ هیدرولیک،کمپرسور هوا 6 پمپ سوخت 13 سر سیلندر 7 فیلتر سوخت سیستم روغنکاری
1 روغن جمع شده 9 میلنگ 2 لوله مکش روغن 10 کانال روغن نازل خنک کن پیستون 3 پمپ روغن 11 نازل خنک کن پیستون 3a سوپاپ کاهنده فشار 12 اسبک 3b سوپاپ اطمینان 13 برگشت روغن 4 خنک کن روغن 14 سنسور فشار روغن 5 فیلتر روغن 15 مسیر روغن به توربو شارژر 6 مسیر روغن 16 توربو شارژر 7 یاتاقان ثابت میلنگ 17 جریان روغن برای جمع شدن روغن در کارتل 8 مسیر انتقال روغن به یاتاقان متحرک 20 روغن برگشتی از توربو شارژر سیستم سوخت رسانی
1 باک سوخت 9 انژکتور 2 مسیر سوخت به پمپ 10 مسیر برگشت سوخت 3 پمپ سوخت 11 سوپاپ هوا گیری 4 مسیر سوخت به فیلتر 12 مسیر برگشت به باک 5 فیلتر سوخت 13 لوله های سوخت با فاصله بیش از mm 300 6 مسیر سوخت به کانال سوخت 14 فیلتر جداکننده اب 7 پمپ انژکتور 15 پمپ دستی 8 لوله سوخت رسان انژکتور سیستم خنک کننده
1 اتصالات خنک کن 5 خنک کننده سیلندر 2 هوزینگ ترموستات 6 خنک کننده سر سیلندر 3 پمپ خنک کن 7 خروجی 4 خنک کن روغن نحوه تعویض روغن و فیلتر روغن
تعویض روغن دستگاه با توجه به ساعت کار کرد دستگاه صورت می گیرد .ساعت کار کرد نمی بایست از زمان تعیین شده توسط شرکت سازنده فراتر رود .زمان تعویض وابسته به نوع روغن و سوخت می باشد چنانچه از روغن کم کیفیت استفاده شده و یا مقدار سولفور سوخت بیش از حد مجاز باشد زمانهای تعویض نزدیکتر بهم می باشد . در ضمن برای تشخیص کارایی یا عدم کارایی روغن داخل موتور می توان از ازمایش روغن استفاده کرد .
مراحل تعویض روغن و فیلتر روغن
- ســـوخت:سوخت دیزل تشکیل شده از 87% کربن و 13% هیدروژن. سوخت دیزل دو وظیفه اصلی دردیزل انجام
- نحوه تعویض فیلتر گازوئیلفیلتر گازوئیل و اطراف ان می بایست عاری از هر گونه الودگی و چرک باشد .ممکن است وارد سیستم انژکتور سوخت شودبرای تعویض فیلتر سوخت می بایست دیزل سرد باشداز ریسک اتش سوزی اجتناب کنید .
- نحوه تعویض فیلتر آبگیر
- شیر ورودی سوخت را ببندید
- پیچ بالای فیلتر را باز کنید تا قاب روی فیلتر باز شود
- فیلتر جدید را جایگزین کنید
- فیلتر بهمراه قاب فیلتر را ببندید
- شیر ورودی سوخت را باز کنید
- موتور را استارت کنید و اتصالات را چک کنید تا نشتی نداشته باشد
توجه: موتورهای 420و721 دارای فیلترهای ابل تمیز کردن هستند .
هوا گیری سیستم سوخت
سیستم سوخت بعد از تعویض فیلتر یا تعویض باک خشک می بایستی هواگیری شود . وجود هوا باعث قطع کردن سلونوئید ودر نهایت طع ولتاژ می شود
- در موتورهایی که مجهز به سوپاپ قطع کن هستند پمپ انژکتور اغلب نیازمند یک هواگیری خوب است.برای موتور های 420-721
- پیچ هواگیری را باز کنید
- موتور را استارت کنید یا از پمپ دستی (optional equip)استفاده کنید تا سوخت بدون هوا جریان پیدا کند
- پیچ هواگیری را در حین خروج سوخت بدون هوا ببندید .
نکته:لوله های ارتباطی انژکتور را شل نکنید
تعویض فیلتر خنک کننده
فیلتر خنک کننده یک توانایی اضافه برای سیستم خنک کننده می باشد.نقش ان فیلتر کردن خک کننده و اماده کردن در برابر خوردگی است.
برای جلوگیری بیش از در مقابل محافظت ضد خوردگی که سبب اسداد می شود فیلتر را نمی بایست همزمان با تعویض خنک کننده تعویض کرد .اما 6 ماه بعد از تعویض خنک کننده و پس از ان هر 6 ماه فیلتر را تعویض کنید.
مراحل تعویض
- چک کردن سطح روغن
- مطمئن باشید سطح روغن بین min و max می باشد
- در استفاده مداوم سطح روغن هر 8 ساعت می بایست چک شود
- در هنگام خاموش بودن موتور سمتی از گیج خوانده می شود که stop نوشته است. برای خواندن گیج حداقل 3 دقیقه پس از خاموش شدن موتور گذشته باشد تا روغن در مخزن روغن جمع شود .
- در زمان کار دیزل سمتی از گیج خوانده می شود که operation نوشته است . برای موتورهای کامینز-ولوو
-پرکینز نباید هنگام روشن بودن اقدام به خواندن گیج کرد.
- کار کردن با موتور روشن خطرناک است . می بایست مراقب قطعات دارای دوران باشید